Lateral ArtSpace

Curatori: Delia Popa și Giles Eldridge

Pornind de la o idee inițială a artistului englez Giles Eldridge și dezvoltată pe parcursul unor discuții cu artista română Delia Popa, acest proiect are scopul de a prezenta câteva aspecte vitale ale practicii artei contemporane din scena bucureșteană de azi și de a analiza în ce fel este aceasta diferită de cea din Cluj. Mai pe larg, diferențele pot fi caracterizate după cum urmează: în Cluj există o istorie recentă de pictori predominant de sex masculin, activi la Fabrica de Pensule, recunoscuți internațional și cu succes comercial. În timp ce în București o trăsătură distinctivă este formată de o majoritate artistică feminină, centrată predominant în afara atelierului și implicată într-o gamă largă de practici artistice transdisciplinare și fluide, incluzând pictură, desen, fotografie, performance, dans și colaborări interdisciplinare care funcționează în afara cadrului comercial. Jucăuș, situația s-ar putea rezuma așa: Clujul este cu băieți si pictură; Bucureștiul este cu fete și idei.

Titlul proiectului face referire la două expoziții muzeale: “Bad Girls” de la The New Museum of Contemporary Art, SoHo, New York din 1994 șii “Good Girls” de la Muzeul Național de Artă Contemporană, București, din 2013. Este un exercițiu  de analiză a personalității și identității artistelor individuale, alături de cea a celor două orașe. Poate fi privit și ca testarea unei ipoteze. În orice caz, ar trebui să fie considerat ca fiind mai degrabă un dialog artistic, decât o teză curatorială finală. Componenta titlului [Băieți și picturi] este menită să indice o referire la scena de pictură de la Cluj.

Expoziția de la Cluj este primul element al proiectului, expunând lucrările a 5 artiste de la București, reflectând multiplicitatea abordărilor ce par a fi intrinseci capitalei. Vor urma, de asemenea, mese rotunde atât în Cluj, cât și in București, pentru a începe dialogul. O publicație care documentează proiectul va fi realizată în noiembrie 2016, la București, și va include imagini din cadrul proiectului alături de eseuri.

Din vernisaj face parte și performance-ul Ioanei Gheorghiu cu Anda Prunea și Mihai Morar.

Proiect de artă contemporană: Fete cu idei [Băieți și picturi]/ iunie – noiembrie 2016
Acest proiect este co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

http://fetecuidei.artcrowd.ro/ro

Organizator:
ArtCrowd – Artiști în educație – http://artcrowd.ro/

Parteneri:
Lateral ArtSpace – http://lateralartspace.com/
Galeria Nouă – http://galerianoua.tumblr.com/
ODD – http://www.oddweb.org/
Liceul Teoretic Avram Iancu, Cluj

Parteneri media:
Modernism – http://www.modernism.ro/
Radio România Cultural – http://www.radioromaniacultural.ro/

………………………………………………………………………………………..

Lateral ArtSpace
www.lateralartspace.com


Expoziția face parte din programul Trei Schimburi, organizat în cadrul proiectului Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule.