CoPilot / Etajul Unu
  • Event Time:
 
Răzvan Anton
Dragoș Bădiță
Radu Cioca
Cristina Gagiu
Mihai Iepure-Górski
Lucian Indrei
Ciprian Mureșan
Musz
Flaviu Rogojan
Cristian Rusu
Șerban Savu
 
curator: Livia Pancu
 coordonator proiect: Helga Thies
 
Pornind de la un indicator rutier cu un mesaj confuz pentru multe persoane, Cu excepția riveranilor dă un impuls artiștilor din Fabrica de Pensule de a colabora într-un context nou, care seamănă cu un blind date. Fără a ști inițial ce vor expune ceilalți colegi, fiecare artist va introduce în expoziție o lucrare personală, alterând rezultatul final al acesteia.
 
Cu excepția riveranilor este un eveniment anual dedicat artiștilor din comunitatea Fabricii de Pensule.

___

Fabrica de Pensule este o instituție culturală ce a apărut pe infrastructura privatizată a unui proiect industrial socialist. Această construcție instituțională contemporană a cochetat cu principii ale cooperării sau muncii colective într-un sistem ce încurajează competiția competiția elitistă și dominația neîngrădită a pieței. Acest lucru i-a asigurat recunoașterea ca model antreprenorial-artistic.

Momentul critic 2016 a arătat epuizarea resurselor afective ale celor implicați, dar a lăsat loc unor noi posibile configurații.

Cea de-a doua ediție a expoziției anuale Cu excepția riveranilor ilustrează în mod pragmatic realitatea faptului că valoarea individuală este creată în comun. Și cu această ocazie, contribuția curatorială pune în act cunoașterea produsă în mod colectiv în ultimii ani în spațiul de artă contemporană tranzit.ro din Iași. 

Cei 11 artiști participanți au fost invitați să se angajeze într-o relație mutuală, fiecare dintre ei oferind câte o lucrare personală unui alt coleg inclus în expoziție și primind o alta. Schema de redistribuție a fost impusă de către curatoare în mod netransparent, dar nu arbitrar, fără ca vreunul dintre artiști să poată afla în ce colecție privată va ajunge propria lucrare. Deși expoziția acționează la nivelul reprezentărilor, transferul este real și definitiv. Lucrările pe care artiștii au decis să le ofere și expună pot fi ulterior valorificate liber de către posesori.   

Această expoziţie nu ar fi fost posibilă fără încrederea pe care au oferit-o cu generozitate toţi participanţii.

 Livia Pancu

___________

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.