Workshop-uri de Management al Artei

Cercetare în managementul artei: construind viitorul

Oricine este implicat în domeniul managementului cultural / al artei fie ca practician, educator, cercetător sau student este foarte conștient de faptul că, în această zonă, subiectele de cercetare posibile abia au fost atinse. Totodată, suntem provocați de disputele legate de ceea ce ar trebui să cunoaștem în acest domeniu, cum ar trebui studiat acesta, de relația dintre cercetare și practică și de cea dintre cercetare și pedagogie. Cum se va configura managementul artei în viitor? Putem anticipa viitoarele dificultăți ale acestui domeniu fără a cântări trecutul și viitorul? Care este rolul cercetării în managementul artei în a răspunde la aceste întrebări importante legate de dezvoltarea disciplinei?
Scopul acestui workshop este de a iniția discuții semnificative între cei interesați de cercetare în managementul artei. Luând parte la acest proces, alături de colegi din același domeniu, puteți creiona (schița) idei pentru viitor.

Despre lipsa metodelor și a teoriei specifice managementului artei

Managementul artei, ca disciplină academică, dar și ca activitate practică este încă lipsit de metode și teorie specifice. Astăzi, sunt frecvent utilizate metode și teorii economice într-o manieră lipsită de spirit critic. Aceasta are un impact amplu asupra producției artistice. Aplicarea dogmatică a principiilor economice ca simple analize costuri – beneficii, promovează transformarea domeniului, prin ignorarea particularităților artei. Aspecte ce țin de estetică sau de semnificația socială a artei sunt deseori ignorate.
Așadar, propunem o reconceptualizare a relației dintre artă și management, invitându-i pe cei interesați de un dialog inter și trans – disciplinar să participe la un workshop despre lipsa metodelor și a teoriei specifice managementului artei.

Dialog Transatlantic: deosebiri și asemănări în managementul artei în diferite contexte

Managementul artei apare în diverse forme, în funcție de contextual cultural. Cel de-al treilea workshop tratează perspective transnaționale asupra managementului artei, pentru a oferi câteva puncte de pornire în sensul unei co-operări viitoare între grupurile (noastre) de lucru (Colorado State University & Leipzig University), pentru a intensifica colaborarea în această disciplină. Totodată, Workshop 3 va culmina cu elaborarea de propuneri tangibile pentru programul de management al artei a celei de-a 12 conferință ESA-Arts, care va avea loc anul viitor, la Praga.


Workshop-urile sunt co-organizate de grupuri de absolvenți ai Institut für Kulturwissenschaften, Universitatea Leipzig (Working Group Future Perspectives of Arts Management) și ai LEAP Institute for the Arts, Colorado State University (Working Group Arts Leadership Dynamics) în cadrul conferinței internaționale ESA-Arts 2014: Arta şi contextele sale: dialog transdisciplinar.