Rubik
  • Event Time:

_Artiști: Maria Băcilă, Lorena Cocioni, Nicoleta Mureș, Mihaela Vasiliu (Chlorys)

_Curatori: Colectivul Aici Acolo

_Expoziție: 13.05 – 1.07.2021

_Program vizitare: Joi – Vineri, 16:00 – 20:00

_Locație: Rubik, Strada Anton Pann, nr. 16

„În somn, eram consumați de viața febrilă a pământului, aruncați într-o lume coaptă, aproape de putrezeală, de creșteri și transformări ciudate.”- Thomas Ligotti. The Shadow at the Bottom of the World

Și totuși, în această eră lipsită de somn, aflată în perpetuă mișcare, înconjurată de haloul albastru, radiant al ecranelor, unde se mai află acest misterios tărâm al viselor? Și ce se întâmplă dacă descoperim că acesta nu este un loc, ci altceva, o entitate care străpunge afară și ne pândește?

Arhitectura bizară a viselor – după spusele unor cercetători – nu este nici pe departe o eroare de logică, ci, mai degrabă, aceasta însăși constituie o formă de gândire provenită dintr-o stare biochimică diferită. Aici, nu propriile corpuri sunt cele care se dizolvă, plutind adesea în absența gravitației, ci povara constructelor sociale. Lumile viselor generează scenarii pentru a face față neprevăzutului și pentru a progresa în căutarea rezolvărilor, doar că lasă în urmă ordinea care ne apasă în cotidian. În vise, o mulțime de lumi par să se deschidă, astfel încât să ne permită să privim cu ochi noi ceea ce ne înconjoară. 

Visele se aseamănă cu textura unui cumulonimbus, un nor ce adună informații în mod organic, amenințător prin multiplele sale straturi și texturi. În calmul dinaintea furtunii, îl poți urmări pe măsură ce se extinde și pare că respiră precum orice alt organism, dându-ți voie să resimți o experiență bogată*

                                                                    * această informație mi s-a dezvăluit odată în vis.

 

Sunt și vise care găsesc o cale afară, care ne însoțesc și pășesc cu noi în realitatea noastră iluzorie, luând forma unor stări de spirit, atmosfere sau un magnetism senzorial pe care cu greu îl putem numi.

Așadar, ne întâlnim aici, în cumulonimbus, la crepuscul – când noaptea nu și-a întins complet umbra și nici ziua nu strălucește încă cu toată luminozitatea.  

Curatori: Colectivul Aici Acolo

 

Expoziția se deschide în data de 13.05, fără vernisaj, urmând programul de vizitare 15:00 – 19:00.

Pentru a vizita expoziția în zilele de 13 și 14 mai vă rugăm să vă faceți o programare: bit.ly/ProgramareRubik

 

Aici Acolo Pop Up Gallery este un proiect fondat de prieteni, artiști și curatori. Din 2015 organizează expoziții de artă contemporană în spații abandonate sau nefolosite din Cluj-Napoca. Proiectul activează spații adesea trecute cu vederea, uitate sau inaccesibile publicului, și le transformă în spații temporare de artă, deschise publicului. Expozițiile de scurtă durată, deschise timp de o săptămână sau evenimente de o seară oferă o alternativă la instituțiile de artă, printr-un program curatorial construit pe promovarea artiștilor emergenți. Din 2018, Aici Acolo complementează programul expozițional cu workshop-uri pentru artiști tineri și alte proiecte ce susțin scena tânără de artă contemporană.  

__________

Rubik este o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente profund afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca. Configurat din instinctul de a semnala un curent alarmant care afectează o scenă artistică până recent efervescentă și de a susține inițiative locale remarcabile, dar fragile, Rubik se formulează ca un spațiu-gazdă menit să reprezinte multiple identități, asemenea paletelor cromatice de care dispune un cub Rubik pe suprafețele sale, ca rădăcină metaforică a proiectului.

Un proiect al Federației Fabrica de Pensule, curatoriat de Alexandra Mocan și Matei Toșa, în colaborare cu Asociația Lateral ArtSpace, Asociația Young Actions and Abstractions (AiciAcolo Pop-Up Gallery) și inițiativele Grota și Gara Mică.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.