Bar / Etajul Unu
  • Event Time:

Un film autist normal | Deschidere KineDok by One World Romania la Cluj-Napoca
Regia: Miroslav Janek
Republica Cehă, 2016, 88 minute
Limba vorbită: Cehă | Subtitrare în limba română și engleză
Intrarea liberă
event facebook

„Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate”, spune unul dintre protagoniștii filmului, cu toții etichetați ca „autiști”. Regizorul Miroslav Janek decide să-și abordeze subiecții nu în calitatea lor de copii diagnosticați cu sindromul Asperger, ci ca personaje complexe și neuro-diverse rătăcite într-o majoritate de neuro-tipici. Într-o asemenea perspectivă, autismul încetează a mai fi un diagnostic și devine un mod neobișnuit de a gândi, care necesită efort pentru a fi descifrat. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim și afectuos a cinci adolescenți originali care, în afara pasiunilor pentru Tarantino și Micul Prinț, pentru muzică clasică sau scriitură creativă, pot explica foarte clar modul în care viața le este afectată de construcția diferită a creierelor lor. Energia și imersivitatea filmului sunt parte a strategiei regizorului de a repoziționa perspectiva aceste majorități care decide ce e „normal”.

Trailer

Premii și festivaluri
2017 – Festivalul internațional de documentar și drepturile omului One World Romania, Premiul Juriul Liceenilor
2017 – 24 Cesky Lev – Cel mai bun documentar
2016 – Premiul Czech Lion pentru Miroslav Janek, Cel mai bun documentar
2016 – Premiul Czech Film Critics pentru Miroslav Janek, Cel mai bun documentar
2016 – Karlovy Vary International Film Festival, Cehia
2016 – DOK Leipzig, Germania

Miroslav Janek (n. 1954, Náchod, Cehoslovacia) și-a început parcursul profesional în cinematografie ca amator. În 1980 a emigrat în Statele Unite, unde a lucrat cu un număr de documentariști (precum Godfrey Reggio). A început să lucreze în țara lui natală din nou, odată cu mijlocul anilor 1990. S-a bucurat de un mare success cu documentarul său despre fotografi cu problem de vedere, „The Unseen”, care a câștigat ex aequo premiul pentru Cel Mai Bun Film Documentary la KVIFF 1996. În filmografia sa se numără titluri precum „Battle for Life” (2000) – co-regie Roman Vávra and Vít Janeček, „Crimson Sails” (2001), „Kha-chee-pae” (2005), „Citizen Havel” (2008) și „The Confessions of Kateryna K.” (2008).


KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere. În 2017 programul are loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația Ungaria România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România programul este organizat de Asociația One World Romania. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.


Calendarul proiecțiilor KineDok la Fabrica de Pensule:

19 mai – Un film autist normal
23 iunie – Regina tăcerii
21 iulie – Cinema, mon amour
18 august – Plimbare sub clar de lună cu bunicul
22 septembrie – Doar o răsuflare
20 octombrie – Liberi
noiembrie – 2 proiecții în cadrul festivalului Temps d’Images
15 decembrie – Expirat

Mai multe detalii despre filmele din programul KineDok


KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.
www.oneworld.ro
www.kinedok.net

__________________________________________________

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Share with your friends


Submit