PILOT / Clădirea din curte
  • Event Time:

Traseul disperat al somonilor adulţi împotriva cursului puternic al râurilor spre locurile lor de naştere pentru a depune ouă, efort bazat pe un sistem de localizare total instinctual, reprezintă un fenomen natural cel puţin particular.

În aceeaşi ordine de idei, împotrivirea fără un motiv evident pare să fie un act gratuit care nu poate să aibă ca rezultat progresul. Disputa cu un duşman necunoscut, ceartă/urlete spre un interlocutor absent sau indescifrabil nu pot să conducă spre soluţionarea unor probleme.

Cu toate acestea, în anumite situaţii, împotrivirea/nesupunerea rămâne unica opţiune.

În eseul său Civil Disobedience (1849, titlu original: Resistance to Civil Government), Henry David Thoreau introduce concepte ca dreptul la revoluţie şi datoria de a fi nesupus în cazul expunerii la autorităţi care acţionează tiranic sau sunt pur şi simplu ineficiente.

Acest tip de raţionament poate fi transferat şi aplicat la toate formele de autoritate şi poate funcţiona şi în alte circumstanţe, cum ar fi mecanismul/procesele de producere artistică în cadrul unui sistem cum este scena de artă. Dacă e să aplicăm logica pe care Thoureau o foloseşte în eseul său, devine obligatoriu pentru artişti, ca şi cetăţeni ai artelor, să se angajeze în acte de nesupunere.

În cazul lucrărilor pe care le propun pentru această expoziţie nu este vorba de o nesupunere directă, clară, cu o ţintă bine identificată, ci avem de a face mai degrabă cu o nesupunere oarbă, pur gratuită, ţintită spre un duşman/autoritate indescifrabilă sau măcar greu descifrabilă, dar efectuată cu aceeaşi pasiune şi speranţa unui rezultat substanţial/progres. Aceste lucrări sunt alimentate de ideea: la utilizarea nesupunerii în practica artistică sau când aceasta devine practica însăşi, ea poate fi transformată într-un instrument de cunoaştere şi descoperire.

Mihai Iepure-Górski este născut la Alba-Iulia, România. În prezent locuiește la Cluj-Napoca. După absolvirea cursurilor Universităţii de Artă şi Design şi obţinerea diplomei de masterat, Mihai a început să lucreze într-o varietate de medii. Expunerile sale recente includ un show solo la Galeria Sandwich din București și la galeria :Baril din Cluj-Napoca, curatoriată de către Diana Marincu. A participat la următoarele expoziţii de grup: Command Alternative Escape, Veneţia; prima ediţie ArtEncounters, Timişoara, curatoriată de către Nathalie Hoyos şi Rainald Schumacher; Survival Kit 4 Festival, Riga, Letonia; European Travellers – Art from Cluj today, Műcsarnok, Budapesta, Ungaria curatoriată de către Judit Angel.

Artistul mulţumeşte lui Paul Stoia, Mihai Plătică şi lui Răzvan Anton pentru contribuțiile lor la realizarea lucrărilor din expoziţie.


Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.


Expozițiile pot fi vizitate de marți până sâmbătă, între orele 16.00 și 20.00, doar cu ghidul de expoziție, Helga Thies – pe care o găsiți la etajul întâi. Pentru informații suplimentare sau vizite în afara programului (doar cu programare) puteți să ne contactați la adresa de email visit@fabricadepensule.ro sau la numărul de telefon (+4) 0727 169 569.