Universitatea Sapientia
  • Event Time:

O saga botanică despre o specie străină care a devenit cel mai patriotic arbore al Ungariei.

Salcâmul sau acațul, considerat de către 63% din populația Ungariei ca fiind cel mai maghiar arbore, a ajuns aici acum 300 de ani din America de Nord și a prins rădăcini în grădina unui aristocrat maghiar. După secole, această specie extrem de persistentă și adaptabilă a depășit toate soiurile native, devenind cel mai răspândit arbore din Ungaria. Cu toate acestea, salcâmul provoacă dezbinare și declanșează o serie de emoții în rândul maghiarilor. Numeroși ecologiști nu-l agreează și îl critică, în timp ce alte mii de oameni își câștigă existența cu ajutorul lui.

 

În 2014 a fost adoptată o reglementare UE cu privire la prevenirea, eradicarea și gestionarea mai multor specii străine. Problemele ecologice s-au amestecat brusc cu cele politice. În mod surprinzător, partidul de guvernământ din Ungaria, condus de Viktor Orbán, în ciuda sugestiilor anterioare de eradicare a speciei străine invazive, a votat împotriva reglementării, și s-a folosit de acest caz ca argument în campania anti-Bruxelles, declarând: „Trimitem acest mesaj către Bruxelles! Protejăm pământul maghiar, distilarea liberă a pălincii, mierea și salcâmul!”

 

Salcâmul maghiar povestește cum a ajuns acest arbore originar din America un simbol național și politic al Ungariei.

Dar cum poate un arbore să ajungă subiect de dezbatere politică? Cum se folosesc actorii de pe scena politică de date ecologice, cum le remixează și chiar manipulează? Studiind istoria salcâmului, Kelemen și Pálinkás au pornit o mișcare ce vizează schimbarea brandului acestei plante într-un simbol al societății deschise. Membrii mișcării au organizat plantări de salcâmi în locuri cu însemnătate politică, în ideea de a răspândi un ideal liberal și incluziv despre comunitate. „Oricine poate prinde rădăcini în pământ maghiar,  poate fi maghiar.”

Performerii refac aceste acțiuni pe scenă, cântă, recită discursuri politice și prezintă planurile de viitor ale grupului. Întrebarea este dacă mișcarea lor va prinde rădăcini. Vor reuși să fie la fel de rezistenți ca salcâmul care acum crește în stepe aride și mine părăsite?

Bio: Kristóf Kelemen este un tânăr regizor și dramaturg stabilit la Budapesta, a cărui producție de teatru documentar În timp ce citești acest titlu, noi vorbim despre tine a fost un mare succes și a fost prezentat în diferite festivaluri din Ungaria și străinătate, inclusiv la Temps d’Images Cluj și TESZT, Timișoara. Kelemen a primit premiul național pentru dramaturgie contemporană și producția a fost nominalizată la premiul Halász Péter.

Bence György Pálinkás vine din mediul artelor vizuale și, în ultima perioadă, a lucrat în proiecte bazate pe limbaj. Este interesat de teatrul postdramatic, organizează proiecte educaționale și orientate către comunitate.

performeri: Angéla Eke, Katalin Homonnai, Kristóf Kelemen, Márton Kristóf, Bence György Pálinkás

muzică: Márton Kristóf

asistent de regie: Anita Totobé

coordonarea actorilor: Réka Judit Kiss

construcție decor: Dániel Balázsi, Fanni Hegedűs

tehnician de sunet și lumini: Mátyás Major

fotografie: Krisztina Csányi

traducere în engleză: Miklós Zsámboki

traducere în germană: Gábor Miklós Thury

regie, concept: Kristóf Kelemen, Bence György Pálinkás

co-producători: Trafó House of Contemporary Arts, Workshop Foundation

Limba: Maghiară (cu supratitrare în engleză și română)

 

Spectacolul va fi urmat de o discuție cu artiștii.

 

Biletele pot fi achiziționate online de aici

Bilet întreg: 25 lei

Bilet cu preț redus: 15 lei – valabil pentru pentru elevi, studenți și pensionari

Biletele pot fi achiziționate online de pe www.eventbook.ro, de la casieriile Eventbook din incinta Cinema Florin Piersic și Librăria Humanitas (Str. Universității nr. 4). Achiziționarea biletelor de la locațiile spectacolelor se face cu cel mult o oră înainte de începerea evenimentului și doar în limita locurilor disponibile.

 

Evenimentul face parte din proiectul Fabrica în Tranzit.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.