Sala Studio / Etajul Unu
  • Event Time:

 

În continuarea proiectului de cercetare asupra mișcării prin Contact Improvisation finanțat anul trecut de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și în scopul deschiderii de noi oportunități de studiu și practică de mișcare în România, dar si pentru cei care nu reușesc sa ajungă la cursurile Contact Bucharest Festival organizat de Petec, Virginia Negru – profesor CI și artist PETEC – porneste in calatorie prin tara cu intentia de a sustine mai multe ateliere intensive de CI – ‘Echilibru în dezEchilibru’.

Primul oras din aceasta calatorie este CLUJ – 24-26 oct – la Fabrica de Pensule, locul care a gazduit multe editii ale Festivalului International de Contact Improvisation – TransContact. It’s time to give back!

Conținutul atelierului va include – elemente de baza de Contact – schimbarea continua a centrului de greutate, rulare și alte modalități de mișcare a punctului de contact, lucrul cu forța de gravitație; elemente de biomecanică/geometrie corporală care duc în mod natural către ridicări le partenerului fără efort exagerat; elemente conexe cu alte forme somatice – BMC, Ideokinesis, Feldenkrais – evoluția corpului către poziția verticala, imagini care influențează și organizează mișcarea, studiul mersului; elemente de compoziție a mișcării în spațiu și timp real inspirate de practici ca Viewpoints și Poetic Movement. De asemenea Virginia va invita participanții la discuții și întrebări și va aduce adaptări și variații exercițiilor în funcție de nevoile și interesele participanților.

Program Cluj: 24,25,26 Octombrie 18:00-21:00
Intrare liberă
Rezervare: petecdecultura@gmail.com

Negru Virginia studiază dansul și inteligența corporală cu intensitatea și pasiunea unui cercetător științific. A descoperit plăcerea de a-și organiza mișcările în feluri sofisticate înainte de a putea vorbi, înainte de a înțelege că ceea ce făcea se numea dans. În afară de studiile formale pe care le-a urmat, consideră că cel mai mult a învățat și a înțeles despre mișcare și dans din pornirile ei de autoeducare, urmărind și cautând sa lucreze cu profesorii care o inspirau în mod special: Catrina Choate (dans contemporan și Feldekrais), Amalia Stinopoulou (Limon Technique) Lelia Marcu (Balet), Steve Batts și Ursula Laeubli, Benno Voorham si Sybrig Dokter, Scott Wells, Ekaterina Ericson, Alexandra Soshnicova si Serghei Golovnya, Cyrus Khambatta, Nora Hajos, Nancy Stark Smith, Ralf Jaroschinski, Sveta Bird, Sasha Dodo, Bernd Kanppe, Adrian Russi si Manuela Blanchard, Susanne Martin (Instant Composition, View Points și Contact Improvisation). A descoperit și practicat prima data Contact Improvisation în 2006 în cadrul Festivalului de Teatru din București. Apoi a continuat studiul acestei forme de dans în Europa și SUA. Iar în prezent împreuna cu asociația PETEC organizează Festivalul Internațional de Contact Improvisation – Contact Bucharest Festival și participă la producția de spectacole care folosesc CI ca formă de antrenament de mișcare și tehnică de improvizație.

Link-uri CI cu și de Virginia:
Video: https://www.facebook.com/ContactBucharestFestival/videos/1906803239639081/
Articol: http://agenda.liternet.ro/articol/21648/Virginia-Negru/Contact-Improvisation-negocierea-realitatii-in-relatie.html

Initiativa petec:
Ne dorim să punem la dispoziția artistilor-performeri din România experiența și cunoștințele pe care Virginia le-a acumulat studiind intensiv și cercetând aceasta formă de improvizație de mișcare în Europa și SUA în perioada 26 aprilie 2013 – 8 septembrie 2014.

Intenționăm să aducem participanților o nouă experiență corporală și o perspectivă diferită asupra mișcării prin exerciții specifice Contact Improvisation pe care Virginia le-a dezvoltat și perfecționat predând CI în cursuri săptămânale în București (2015-2017), ateliere intensive în țara (Iași și Brașov) și formare (proiect PETEC – Pe bune).
În întreaga lume această formă este practicată atât de dansatori cat și de actori cu scopul de a-și îmbunătăți abilitățile fizice, orientarea în spațiu, a dezvolta simțul compozițional, spontaneitatea și coerenta mișcărilor. Am vrea ca acest lucru să fie o opțiune reală și pentru comunitățile de dansatori din România.

Credem că pe lângă alte forme de dans și pratici somatice contemporane, Contact Improvisation aduce un nou suflu și o sursă de inspirație atât ca formă de educație corporala cât și ca instrument de improvizație pentru scenă. Am observat că e nevoie de timp pentru a descoperi și a practica cu ușurința tehnica de echilibru dinamic propusă de Contact Improvisation, gradul de proximitate și conexiune cu partenerii și nivelul intens de conștiința minte-corp pe care le propune această formă de dans. De aceea consideram că este necesar ca atelierele propuse să dureze cel puțin 9-12 ore împărțite în două sau trei zile pentru fiecare atelier.
+ În perioada de după turneu Virginia va scrie un articol inspirat de experiența atelierelor.

www.petec.ro
www.contactimprovisation.ro

Eveniment sustinut de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
www.cndb.ro

_________

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

 

 

Share with your friends


Submit