Sala Studio

DVA (Cehia) – Muzică în limbi inexistente

DVA („doi” în română) este o trupa creativă şi extravagantă care cântă în limbi inexistente, pentru radiouri inexistente. Trupa este formată din Jan Kratochvil (chitară, banjo, looping, kitchen beatbox, instrumente improvizate şi voce) şi Bara Kratochvilova (voce, clarinet, bass clarinet, saxofon, melodică, instrumente de suflat, MIDI controler şi alte jucării).

Jurnaliştii de muzică i-au numit pe DVA drept „inclasificabilii”, trupa fiind considerată un adevărat fenomen pe scena alternativă din Cehia, iar criticul de muzică Charlie Gillett de la BBC a declarat albumul „Fonok” drept unul dintre cele mai bune albume ale anului 2009. „Fonok” (http://soundcloud.com/dvadva/sets/dva-fonok-2008) a fost nominalizat la premiul muzical ceh „Angel”, acordat anual, iar videoclipul piesei „Nunovó tango” (http://www.youtube.com/watch?v=xMoXnZpYgFk) a câştigat premiul 1 la festivalul de filme de animaţie Anifest (cehia).

http://www.2dva.cz/
https://www.facebook.com/hudba2
http://dva2.bandcamp.com/

http://www.myspace.com/hudba2


FIORDMOSS (Cehia) – Electrofolk de ispiraţie nordică

Fiordmoss a fost iniţial un duo format din Petra Hermanová şi Roman Přikryl. El îşi folosea cunoştinţele acumulate în anii în care a compus muzică electronică. Ea scria melodii în acelaşi fel în care scria când cânta într-o trupă de fete, dar cu alte poveşti. Atunci când, la un moment dat, Petra nu a mai putut cânta la chitară cu una din mâini, au chemat un prieten să îi acompanieze. Deşi iniţial fusese chemat doar pentru câteva concerte, Jan Boroš a devenit un important membru al formaţiei.

Ultimul album lansat de Fiordmoss în 2012, „Ink Bitten” (care poate fi downloadat gratuit de aici: http://www.fiordmoss.cz/inkbitten/), îşi trage inspiraţia din apariţia tatuajului la femei în secolul 19, tema fiind mai ales prezentă în una din melodii, „Maud” (http://fiordmoss.bandcamp.com/track/maud), care spune povestea primei femei americane tatuate, Maud Stevens Wagner. Povestea unei fete bosniace fugind de război în Franţa este în spatele melodiei „Paris versus Sarajevo” (http://fiordmoss.bandcamp.com/track/paris-versus-sarajevo). „Hard a Starboard” (http://fiordmoss.bandcamp.com/track/hard-a-starboard) este inspirată de singura fotografie a aisbergului care a scufundat Titanicul, luată la doar câteva zile de accident de marinarul Štépán Řehořek.

Stilul lor a fost definit ca psychedelic folk sau electrofolk de ispiraţie nordică şi i-a transformat pe Fiordmoss în unii din cei mai apreciaţi nou-veniţi pe scena muzicii independente din Cehia.

http://www.fiordmoss.cz/
http://fiordmoss.bandcamp.com/