Plan B

Galeria Plan B Cluj vă invită la o întâlnire cu albume și cărți de artist selectate în cadrul Concursului național de design de carte Cele mai frumoase cărți din România din ultimii trei ani.

Editarea cărților de artă este un instrument discursiv important al artei contemporane, iar această expoziție încearcă să ofere un spațiu de reflecție și de interacțiune cu publicații foarte diverse din România, care chestionează expresia vizuală a cărții-obiect. Cărțile dedicate artei sunt de cele mai multe ori dificil de materializat în ediții sau tiraje mari și ne dorim ca această expoziție să contribuie la o cunoaștere aprofundată a procesului de publicare a unei cărți. De aceea, în luna ianuarie vom găzdui o serie de întâlniri cu designeri, editori și artiști, în cadrul programului Learning and Unlearning, inițiat în 2014 de Galeria Plan B Cluj cu scopul de a facilita un dialog între generații diferite de artiști sub forma unor ateliere de lucru.

Prezentarea cărților va pune accentul pe designul cărților selectate, precum și pe sublinierea unor abordări experimentale ale vizualității contemporane. Felul în care o carte de artă este receptată de public depinde într-o mare măsură de sugestiile vizuale pe care însăși materialitatea ei le transmite. Spațiul descris de aceasta poate articula un statut de sine stătător al cărții ca produs artistic și ca instrument curatorial.


Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural anual și reprezintă atât o platformă de dezbatere pentru publicul larg și de specialitate, cât și o oportunitate de recunoaștere pentru designerii și graficienii preocupați de carte din România. Activitatea centrală este concursul național de design de carte, finalizat cu o expoziție itinerantă a celor mai frumoase cărți din România. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Biblioteca Naţională a României, Institutul Francez din Bucureşti, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cărţii, Ministerul Culturii, Galeria Posibilă, Galeria Plan B Cluj, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, UAD, UNARTE, Alutus, Global Mindscape, Asociaţia K’arte, Casa Artelor – DJC Timiş, Librăria Engleză Anthony Frost, Minitremu, Librăria Habitus, Libraria Indicator, Arta Grafică, Agressione GROUP, Sappi, Asociaţia Harap Alb, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Modernism, Clubul Scriitoarelor, Hyperliteratura, Igloo, Designist, Revista Arta, Arhitext, Agenţia de carte, Bookaholic, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro, Deco si Eco, Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului, The Institute.
Imagini și detalii despre toate activitățile: www.celemaifrumoasecarti.ro | facebook

eveniment facebook


Evenimentul face parte din proiectul Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule.