Biblioteca Academiei
  • Event Time:

„Scopul seminarului Națiuni și naționalisme este de a genera o dezbatere despre națiune și naționalism pornind de la o selecție de texte esențiale din bibliografia dedicată teoriilor despre naționalism. Fără a avea pretenții de exhaustivitate, selecția propune o discuție legată de paradigmele dominante de interpretare din cadrul domeniului: cea modernistă și cea etnosimbolistă. Pornind de la aceste texte, vom căuta să înțelegem de ce națiunea și naționalismele aparțin epocii moderne și să aflăm care au fost condițiile istorice care le-au permis apariția. Totodată, discuțiile se vor îndrepta și asupra importanței simbolurilor, miturilor, memoriei colective, valorilor și a tradițiilor comune în cazul emergenței naționalismului și a națiunilor.” (Marius-Alexandru Dan, Alexandru Țîrdea)

 

Coordonatori seminar: Alexandru Țîrdea, Marius-Alexandru Dan

Perioadă de desfășurare: 8 și 9 noiembrie 2017, între orele 11:00 și 15:00

Loc: Biblioteca Academiei, Strada Mihail Kogălniceanu nr. 12-14, TBC

Seminar realizat în parteneriat cu Asociația 1+1

Număr locuri: 15 participanți

ÎNSCRIE-TE AICI

Seminarul se desfășoară în limba română.

Data limită de înscriere: 31 octombrie 2017

___________________________________________________________________

 

Alexandru Țîrdea (n. 1991) este doctorand la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, realizând o teză despre formarea clasei muncitoare în România comunistă. Domeniile sale de interes sunt istoria contemporană și recentă a României, teoriile naționalismului și sociologia istorică.

 

Marius-Alexandru Dan (n. 1990) este doctorand la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Domeniile sale de interes sunt istoria modernă și contemporană, teoriile naționalismului, perspective interdisciplinare vizând problematica conceptului de putere cât și abordări privitoare la evoluția conceptelor, ideilor și a curentelor politice.

 

Țărani, Religie și Naționalism

În a doua zi de atelier, în continuarea atelierului, într-o manieră cât se poate de interactivă, Valer Simion Cosma propune o explorare a procesului de construire a identităților naționale, concentrându-ne în special asupra rolului atribuit țăranilor și religiei în narativele identitare. Ne vom concentra în special asupra cazului românesc, fără a lipsi comparațiile cu alte cazuri și o scurtă trecere în revistă a istoriei naționalismului și a conceptelor și coordonatelor sale fundamentale. Accesul se face pe bază de Carte de Identitate.

Valer Simion Cosma este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, fondator al Conferințelor de vară de la Telciu și al Școlii de vară de la Telciu.  În ultimii doi ani a fost cercetător în cadrul proiectului “East-West”. Vernacular religion on the boundary of Eastern and Western Chritianity: continuity, changes and interactions găzduit de Institutul Etnografic al Academiei Maghiare de Științe din Budapesta, Ungaria. Preocupările sale vizează religiozitatea țărănească, religia vernaculară și raporturile dintre modernitate/colonialitate și religie în Europa de Est.

_____________________

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

 

Share with your friends


Submit