Lateral ArtSpace
  • Event Time:

BEING MOUNTAINS, BEING SEAS

Alina Andrei / Dragoș Bădiță / Liliana Basarab / Dan Beudean / Alex Bodea / Lucian Bran / Flaviu Cacoveanu / Alexandra Crețu / Baldvin Einarsson / Giles Eldridge/ Guðlaug Mía Eyþórsdóttir / Robert Fekete / Norbert Filep / Raymond Gantner / Ioan Grosu / Mihaela Hudrea / Ana-Maria Huluban / Lucian Indrei / Daniel Kiss / Moonassi / Mirela Moscu / Silvestru Munteanu / Musz / Radu Oreian / Delia Popa / Raluca Popa / Lea Rasovszky / Philipp Rößle / George Roșu / Valgerður Sigurðardóttir / Gabriel Stoian / Helgi Thorsson

28 aprilie – 24 mai 2017
Vernisaj: 28 aprilie 2017, ora 19:00 + Petrecere aniversară
Finisaj: 24 mai 2017, ora 18:00 + Discuție cu artiști
Lateral ArtSpace, parter*

*Spațiu de expoziție localizat temporar la parterul Fabricii de Pensule; Lateral ArtSpace și Domino fac schimb de spații pentru acest eveniment

În urmă cu exact 5 ani, în aprilie 2012, spațiul de proiecte Lateral ArtSpace își deschidea ușile către public cu o expoziție personală a artistului Dragoș Bădiță. Tot ce s-a întâmplat de atunci poate fi descris cu ușurință ca un continuu proces de transformare și învățare, atât pentru Lateral ArtSpace cât și la nivel personal, înverșunându-ne să ținem lucrurile în mișcare, în ciuda dificultăților întâlnite.

Prezentând lucrări noi ale multor artiști cu care am colaborat în acești ani, expoziția BEING MOUNTAINS, BEING SEAS marchează a 5-a aniversare a Lateral ArtSpace.

Mulțumim că ați fost alături de noi în această călătorie!
Echipa Lateral ArtSpace: Cristina, Dragoș, Lucian

Cei mai mulți dintre noi simţim timpul ca o curgere liniară, un flux de evenimente care urmează unul după altul, dar mulți susțin că timpul este subiectiv și determinat de observator, adică de noi, oamenii. Alții duc această idee mai departe, spunând că timpul este în realitate creat de noi. După cum formulează Heidegger, „noi nu existăm în timp, ci suntem timp”. Prin urmare, relația cu trecutul este o conștientizare prezentă „de a fi fost”, care permite trecutului să existe în prezent. Relația cu viitorul este starea de anticipare a unei potențiale sarcini, a unei posibilități sau a unui angajament. Ea este legată de predispoziția umană pentru grijă ce ne determină să o luăm înainte atunci când ne gândim la un eveniment care urmează să se întâmple. Prin urmare, această preocupare pentru o posibilă desfăşurare permite viitorului să existe în prezent. Prezentul devine o experiență calitativă, şi nu cantitativă. Acesta este un mod de a privi lucrurile. Un altul poate fi mai introspectiv, privind atât trecerea timpului la nivel personal și social, cât și și desincronizarea celor două: noi faţă de generația părinților noștri, noi faţă de cei născuți după anul 2000. Și dacă ne gândim bine, trăim într-adevăr într-o realitate în care trecutul, prezentul și viitorul coexistă. Există oameni care trăiesc încă fără tehnologie, în timp ce unii își petrec timpul pe o stație spațială.

Un aspect interesant legat de percepția timpului este faptul că emoțiile o afectează: teama „dilată” timpul, în timp ce fericirea și distracţia îl scurtează. Studiile în urma cărora s-au descoperit aceste rezultate au fost efectuate pe oamenii care urmăreau diverse filme (de groază, comedii etc.). Puterea imaginii în mișcare de a condiționa percepția timpului și spațiului a fost exploatată dintotdeauna. Uitându-ne la ştirile recente, avem senzaţia accelerării evenimentelor; se întâmplă atât de multe lucruri într-un interval foarte scurt, încât nu mai avem timp pentru a procesa totul (unii jurnaliști susțin că D. Trump a folosit în mod deliberat această tehnică, generând extrem de multe știri într-un interval foarte scurt de timp, pentru ca acestea să fie greu de urmărit).

Fiind o expoziție aniversară, acest tip de eveniment ne obligă să revizităm activitatea noastră din trecut, cu o atitudine contemplativă față de propria existență și propriul scop, dar și cu o firească anxietate față de ce va veni.


LATERAL TALKS / 24 mai 2017, ora 18:00
Finisaj expoziție și discuție cu artiști

LATERAL TALKS reprezintă o serie de prezentări și discuții publice organizate de Lateral ArtSpace, cu scopul de a promova artiști români și a prezenta artiști internaționali publicului român. Aceste prezentări oferă oportunitatea de dialog între artiști și public, de obicei precedând expoziții realizate de Lateral ArtSpace.


Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.


Lateral ArtSpace
facebook.com/Lateral.ArtSpace
instagram.com/lateralartspace

Fabrica de Pensule, etajul I
Henri Barbusse 59-61
Cluj-Napoca, Romania