Casa Tranzit
  • Event Time:

Artiști: Diana Grigorescu, Daniel Dărăban, Renata Vajda, Matei Negruțiu, Anamaria Popa, Andrei Cengher, Tudor Predescu, Andra Cați, Cosmin Gödri, Alexandru Gorea  

Curator: Monotremu

Vernisaj online: 4.12.2020, 19:00

Expoziție: 7 – 11.12.2020

Casa Tranzit, str. George Barițiu nr. 16

Program vizitare: 16:00 – 19:00

Programări: bit.ly/ProgramariFuturePerfect2

 

𝐴𝑏𝑠𝑡𝑟𝑎𝑐𝑡

Nu suntem atât de naivi încât să credem că ceea ce am numi nouă generație poate fi în vreun fel anticipat sau evaluat printr-un limbaj sau într-o cheie deja academizată și deci moartă. Ceea ce ne interesează aici este să trasăm granițele unui câmp de bătaie, un ring de luptă, să stabilim cadrul (imposibil) al unei revoluții care va fi venit. Pentru că suntem siguri că altceva nu ar face decât să încheie ceva neînceput sau să repete ce este deja bine știut. Artiștii pe care îi numim consacrați nu caută lucruri sau oameni inteligibili ci mai degrabă se încăpățânează să pună degetul pe ceva care arde, chiar dacă acest lucru nu ar face altceva decât să anunțe propriul lor sfârșit.

𝐶𝑜𝑛𝑐𝑟𝑒𝑡

Artiști ca Ciprian Mureșan, Șerban Savu, Matei Bejenaru, Manuel Pelmuș, Mona Vătămanu și Florin Tudor, Monotremu (Laura Borotea și Gabriel Boldiș), Miklósi Dénes și Miklós Szilárd, Ágnes-Evelin Kispál și Attila Kispál se lasă stârniți de echipa curatorială a Fabricii de Pensule și angajați într-un demers care îi repune în logica lucrului cu mizele și comunitățile locale prin selecția unor artiști din generații mai tinere și curatorierea a câte unei expoziții cu aceștia. – Răzvan Anton și Mihai Iepure-Gorski

Artiștii invitați să expună în cadrul Future Perfect #2 sunt colegi în clasa a XII-a la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș și în cadrul Opționalului de artă contemporană, în al doilea an. De la noi a pornit invitația de a expune, mai departe au intrat în scenă propriile lor preocupări și temele cele mai de interes: lumea digitală, lumea istorică, lumea identitară, cea domestică, mediul, școala… În lipsa unei biografii profesionale prin care să se „legitimeze” artistic, toți cei prezenți se pot mândri cu o abordare cât se poate de ludică și de serioasă, în același timp, a unor subiecte despre care nu se vorbește în cadrul orelor de curs. Întregul lor demers reprezintă o colecție de lucrări libere ce ar putea celebra sfârșitul unei perioade de studiu, o formă de lucrare de atestat profesional colectivă, fără note sau diplome, sau chiar o propunere de alternativă curriculară.

Diana Grigorescu realizează o instalație manifest, care pleacă de la resturi de materiale textile pentru a se transforma într-un gest politic anti consumerist – „de la fast-fashion la slow fashion și de la sustenabil la anti fashion”. Daniel Dărăban propune o instalație dedicată nostalgiei, compusă din obiecte specifice comunismului, în care poveștile personale se ciocnesc de narațiunile oficiale. Renata Vajda interacționează cu spațiul urban însoțită de un animal fantastic din viitor. Matei Negruțiu e preocupat de ecologie și estetica deșeurilor cotidiene, ce la final produc peisaje dezolante și ecosisteme ale nostalgiei. Anamaria Popa explorează printr-o instalație fotografică condiția feminină, vulnerabilitatea și eliberarea de modelele prestabilite, în cromatica unui scanner termic. Andrei Cengher realizează un eseu vizual al legăturii pierdute a omului cu natura și artificiile tehnice necesare reluării unei conexiuni. Tudor Predescu chestionează limitele artistice ale inteligenței artificiale, într-o relație de colaborare și auctoriat colectiv, ce provoacă percepția privitorului. Andra Cați se surprinde, alături de mama sa, în intimitatea locuinței pe timp de pandemie, într-o serie de desene jurnal realizate cu pixul, într-un gest modest dar poetic în același timp. Cosmin Gödri juxtapune vocile colegilor săi într-un cor al regretelor legate de anii petrecuți în școală – un intens lament colectiv ce se auto distruge, dizolvă și rezolvă în timp. În final, Alexandru Gorea deschide o perspectivă asupra vieții de portar de fotbal, printr-o serie de fotografii ce îmbină etica și estetica fotbalului. 

Monotremu (Laura Borotea și Gabriel Boldiș)

Duo-ul artistic Monotremu, format la Timișoara în 2010 de Laura Borotea și Gabriel Boldiș, se remarcă prin practici artistice ironico critice la adresa neajunsurilor societăţii românești, un context și o civilizaţie care, precum ambigua categorie zoologică a monotremelor, termen ce a inspirat pseudonimul sub care lucrează cei doi, se situează într-o zonă de clasificare și statut incerte: undeva între mamifere și păsări, în cazul monotremelor, undeva între Est și Vest, în cazul României, o clasă aparte, primitivă după anumite criterii, dar, mai bine zis, de neclasificat și de neintegrat în structuri prestabilite. Din 2012 dezvoltă Minitremu, un laborator creativ care facilitează accesul copiilor și tinerilor la arta contemporană.

Vernisajul Future Perfect #2 va consta într-un tur ghidat online al expoziției oferit de curatorii Monotremu (Laura Borotea și Gabriel Boldiș) și va avea loc online în data de 4 decembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 7 – 11 Decembrie 2020, la Casa Tranzit, între orele 16:00 – 19:00.

Vizitarea expoziției se poate face doar pe baza de programare pentru grupuri de maxim 4 persoane.

Pentru programări, vă rugăm să accesați link-ul: bit.ly/ProgramariFuturePerfect2

Toate măsurile de igienă și protecție vor fi respectate pe perioada vizitei. Purtarea măștii în este obligatorie pe toată durata vizitei.

Vă așteptăm cu drag!

______________

Partener: Casa Tranzit

Finanțatori: Adminstrația Fondului Cultural Național, Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca

Evenimentul face parte din programul Living the future – modalități de susținere a creației artistice într-un timp imposibil.

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.