White Cuib
Vernisaj: Vineri, 24 noiembrie, 7 pm
Orar zilnic: 18 – 20
24 noiembrie – 19 decembrie
Sponsor: Colin Daily

Proiectul gândit pentru spaţiul White Cuib este o adaptare a instalaţiilor cu bomboane ale star-artistului defunct Felix Gonzalez-Torres, făcând referinţă directă la instalaţia dedicată prietenului său Ross, mort de SIDA în 1991, lucrare intitulată “Untitled” (Portrait of Ross in L.A.). Face uz, la fel ca şi în cazul lui Gonzalez-Torres, de o cantitate de bomboane echivalentă cu greutatea ideală a cuiva, a artistului în acest caz, mai exact 75 kg (la Felix Gonzalez-Torres era vorba de aproximativ 79 kg, greutatea ideală a lui Ross înainte de îmbolnăvire). Instalaţia este completată de o serie de fotografii reprezentând detalii ale corpului artistului, cadrele fiind trase în regim selfie de către artist însuși.

Instalaţia lui Mihai Iepure-Górski, intitulată “Luaţi, mâncaţi!”, preia ad litteram estetica instalaţiilor celebre ale lui Felix Gonzalez-Torres şi construieşte pe marginea ei un concept ce are scopul vădit de a dezvălui misterul sau chiar secretele în care sunt învăluite instalaţiile originale. Acolo unde iniţial exista doar o sugestie a unei pseudo împărtăşiri (cu religiozitate) din corpul defunctului prin consumarea bomboanelor de către public şi a unei pseudo perpetuări a vieţii acestuia prin restaurarea continuă a cantităţii de bomboane de către organizatorii expunerii, în cazul proiectului lui Iepure-Górski totul este clarificat. Metafora este desfiinţată şi ne aflăm în faţa unei declaraţii directe şi a unei invitaţii concise de a consuma în mod simbolic trupul artistului.

Cu ce ne alegem în acest caz? Instalaţia lui Mihai Iepure-Górski depăşeşte cadrul unei lucrări tipic deconstructive/critice şi se manifestă pe ea însăşi în mod curajos, declarativ. La nivel de experienţă estetică, la nivel de trăire estetică rămâne să descoperiţi ce oferă. Ne alegem însă cu siguranţă cu 75 de kg de bomboane free for the taking şi nişte metri pătraţi de fotografii alb-negru cu trupul unui artist de vârstă mijlocie ce se străduie să îşi depăşească statutul marginal printr-un demers tipic acestui statut. Eficient sau nu, să stabilească critica!

Luaţi, mâncaţi…