23 martie – 6 aprilie 2017
Vernisaj 23 martie, ora 19.00
Galeria Suprainfinit, București

Suprainfinit Gallery are plăcerea de a vă prezenta „Superficial și profund”, expoziţia personală realizată de Eugen Roşca în parteneriat curatorial cu Domenico de Chirico.

La baza lor, operele puternic tensionate ale tânărului artist român Eugen Roşca (*1988, Cluj-Napoca), se concentrează asupra dinamismului interior caracteristic teatrului, cât şi pe principiul său vital care tratează concepte cheie pentru înțelegerea transcendentalismului uman. Naşterea şi moartea constituind astfel originea multiplei şi complexei avanscene picturale, unde în mod fractalic fiecare element experimentează propria transformare.
Acest spectacol este teatrul ideal: într-un cor în care trecerea între tensiunea dintre gest şi ceea ce există înainte de acesta nu se face cu ușurință. Eugen dezvoltă ideea sa de pictură urmărind unul dintre principiile esenţiale ale concepţiei artaudiene. Teatrul înţeles ca expresie integrală orientată către folosirea cuvântului, gestului, corpului, muzicii, imaginii, ritmului şi a pantomimei, într-un fel de sinteză unitară şi exemplară. De fapt, în opera „Teatrul şi dublul său” (1938), Antonin Artaud clarifică criteriul prin intermediul căruia, a măsura această instanţă a unei totalităţi expresive nu corespunde unui ideal de natură, în primul rând estetică, şi deci, al unei creaţii ce culminează într-o idee de „artă” ca unitate închisă în mod organic în ea însăşi. Într-adevăr, acesta se manifestă ca o exigenţă vitalistă ce are în anthrōpos (Gr.: referitor la om) raţiunea sa cea mai profundă.
Mai mult, Eugen menţine, în mod constant imaginarul picturii sale între spiritul apolinic şi cel dionisiac, respectiv „Superficial si profund”, mai exact: primul indică ratio (Lt.:raţiune) umană care determină producerea unor forme armonioase şi de vis, liniştitoare şi raţionale; cel de-al doilea, un concept evaziv şi multiform, indică impulsul pentru viaţă. O voinţă pentru putere, prezentă, în general în om, în care modul de a relaţiona cu realitatea este direct, deoarece este nemijlocit şi se manifestă în mod figurativ, nu ca ceva ce stă în spatele ordinii, dar ca ceva ce împreună cu aceasta formează o uniune, etern reafirmată, în care sursele artistice de tip aulic şi iconografiile cu gust atroce sunt aglutinate înaintea spectatorului.
Infatigabil pictura lui Eugen Roşca încearcă să captureze palingeneza fluxului unei vieţi incomprehensibile şi în permanentă schimbare: o continuă generare şi distrugere, debordare şi provocare. Condensând multiple influenţe, unele cu savoare wagneriană, se interpune între tradiţie şi modernitate, religiozitate şi noi afirmări laice, raţionalitate şi incertitudine, cruzime și estetică, disconfort şi bunăstare.

Domenico de Chirico

Eugen Roşca *1988, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Printre expozițiile recente se numără: Knife Seller, Galeria Plan B (Berlin, 2015), Exercises in Style, Galeria Suprainfinit (București, 2016), Cu exceptia riveranilor, Fabrica de Pensule (Cluj, 2016).
În data de 23 martie 2017, lucrarile lui Eugen Roșca pot fi vazute la Art Basel Hong Kong, alături de Galeria Plan B, Berlin.

Expozitia va avea loc în spațiul concept Eclectico Studio din Str. Grigore Cobălcescu, nr 51, etaj 1.

Mulțumiri speciale lui Domenico de Chirico și Ștefan Cosma.